Viete, ktoré potraviny neprospievajú vašim zubom?

Nemusíme diskutovať o tom, že zloženie našej stravy úzko súvisí s našim fyzickým zdravím. Na pozore by ste sa mali mať aj v prípade, že je Váš jedálničiek vyvážený. Všetky potraviny pre telo prospešné nemusia byť najvhodnejšie pre zdravie zubov. Na ktoré jedlá si dávať pozor a čo robiť preto, aby sme si mohli aj napriek tomu všetko dopriať? V aktuálnej téme mesiaca sa dozviete, ako si udržať zdravé zuby i celé telo, a tým prospieť svojej sebaistote a žiarivému úsmevu. 

Pred ktorými jedlami je lepšie sa mať na pozore?

Karamelky a gumené medvedíky

Čo sa týka zdravia zubov, platí pre všetky potraviny jednoduché pravidlo – čím lepkavejšie, tým horšie. Medzi najhoršie patria práve karamelky, gumené medvedíky alebo mäkké ovocné cukríky. Veľmi jednoducho sa lepia na zuby a v medzizubných priestoroch, odkiaľ sa veľmi ťažko odstraňujú. Cukor, ktorý obsahujú je potom ideálnou potravou pre baktérie, ktoré svojou činnosťou vytvárajú na zuboch povlak.

Tvrdé cukríky alebo mentolky

Rovnako ako karamelky, obsahujú aj tvrdé cukríky veľké množstvo cukru, ktorý baktériám chutí. Tvrdé cukríky sú okrem toho väčšinou dochucované aj kyselinou citrónovou, ktorá škodí zubnej sklovine. Navyše u cukríkov hrozí, že si pri ich hryzení odlomíte kúsok zuba. Do tejto skupiny cukríkov bohužiaľ patria aj tie mentolové, ktoré nám inak uľavujú pri bolestivom hrdle alebo zlom dychu.

Chipsy, slané tyčinky

Ak ste práve nadobudli dojem, že sa stačí vyhýbať sladkému jedlu a chrup si udržíte zdravý, vyvedieme vás z omylu. Slané pochúťky sú veľmi často plné rafinovaných, teda jednoduchých cukrov – rovnako ako všetky sladkosti. Kašovitá hmota, ktorá vzniká po ich rozhryzení sa navyše usadzuje v medzizubných priestoroch rovnako dobre ako karamelky a gumené medvedíky.

Citrusy a ďalšie kyslé ovocie

Bohužiaľ aj niektoré inak zdraviu prospešné potraviny škodia našim zubom. Kyslejšie ovocie, ako sú práve citrusy, kyslé jablká alebo ananás, sú síce bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok, zubnej sklovine však kyslé prostredie naopak škodí. Podľa lekárov sú najhoršie džúsy a čerstvo odšťavené ovocné šťavy. Okrem nich zubom neprospievajú ani ďalšie nápoje. Ktoré to sú?

Ochutené vody a limonády

Ochutené vody a limonády sú spojením hneď niekoľkých zložiek, ktoré škodia našim zubom: cukru a kyselín. Cukor je živnou pôdou pre baktérie spôsobujúce zubný povlak, kyseliny zas ničia zubnú sklovinu. Nevhodné sú aj diétne nápoje so sladidlami, ktoré rovnako ako tie s cukrom, obsahujú vysoké množstvo kyselín. Sklovine neprospieva kvôli kyselinám dokonca ani čistá voda s citrónom. Piť ju samozrejme môžete, ale je lepšie napiť sa raz, namiesto popíjania v priebehu celého dňa.

Víno

Škodlivé pre naše zuby je aj víno. Zatiaľ, čo pri červenom víne je to pri pohľade do zrkadla jasné každému z nás, málokto vie, že biele víno má úplne rovnaké účinky. Oba druhy vína obsahujú erozívnu kyselinu, ktorá umožňuje škvrnám z jedla preniknúť ešte hlbšie do  zubnej skloviny.

Káva a čaj

Bohužiaľ, medzi nápoje, ktoré neprospievajú zdraviu zubom patrí aj káva. Ťažko odstrániteľné škvrny v šálkach sa úplne rovnako ako na stenách hrnčeka usadzujú aj na zuboch. Niektoré druhy čierneho čaju môžu na povrchu zubov vytvoriť ešte horšie škvrny ako káva. Rovnako ako v červenom víne, aj v čiernom čaji je vysoká koncentrácia tanínu, ktorý škvrny spôsobuje.

Znamená to teda, že si musím odpustiť všetky tieto potraviny? Určite nie!

Rovnako dôležité ako to, čo jete, je dôležité aj kedy tieto jedlá jete. Sladký dezert si môžete vychutnať bez výčitiek napríklad v prípade, že si ho objednáte ako súčasť obeda, po ktorom si dáte žuvačku bez cukru, alebo ústa vypláchnete aspoň čistou vodou.